GRÅ – vackra toner från ny svensk duo

VECKANS TIPS:

GRÅ är duon Petra Haraldsson och Johanna Björneke Wirgård, som gör finstämd musik, någonstans i gränslandet mellan visa och folkmusik. I ärlighetens namn inte min vardagsmusik, men jag har alltid varit svag för vackra röster – och det inkluderas sannerligen på ”Snett ljus”, duons första gemensamma skiva med tio lågmälda och poetiska låtar.

Enligt duon bildades gruppen på en ö i Göteborgs skärgård för ett par år sedan, där duon först möttes. Så småningom slutade det med bokad tid i en skivstudio i Lilla Edet – och resultatet har vi här på nysläppta fullängdskivan.

Lyssnarmässigt krävs ett par rundor, men sedan sitter de vackra tonerna i låtar som ”Skridskor”, vit gardin” och ”Fortsätt gå” – låtar som framförs med rösterna i fokus och till sparsamt komp – i huvudsak piano, gitarr och kontrabas – och emellanåt en välplacerad trombon.

Sammanfattningsvis: tur att det även finns musik som det som GRÅ frambringar. Det är ljuva toner som verkligen går mot strömmen och stämningar som bäst sammanfattas med att ingen ton känns onödig! Lite filmiskt också i all sin enkelhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: