Jan Boholm & Alla Dessa År – ovanligt vettiga toner när det är dystra tider

Jan Boholm från Hemmanet i Njurunda är skådespelare, teaterdirektör – och även musiker på senare år, med en skivdebut som 62-åring. Bara det värt att beakta när nu tredje skivan kommer – ”White trash-biblar & wailande regn”, som dyker upp bara ett halvår efter den förra skivan: ”Främling på glid”.

Nya skivan följer ungefär samma mönster som föregångaren, men är aningen tuffare. Precis som på ”Främling på glid” låter det väldigt mycket Anders F. Rönnblom i kombination med progg, som uppenbarade sig i stora doser på 70-talet. Det är framför allt vettiga texter som sticker ut och det är långt ifrån vardagstrams från närmaste radiokanal. Musik med extra allt skulle man sammanfattningsvis kunna säga.

Att sedan herr Boholm kommer från metropolen Njurunda, precis som Berlin, gör inte saken sämre. Några låtar sticker ut en aning, som vackra ”Våra dansande dar”, inledande ”Coronia” och ”Alla dessa år”, som bäst kan avnjutas som ett fräscht tidsdokument över den moderna människan.

Musikaliskt är det en härlig blandning, med framför allt charmiga influenser från en svunnen tid, men kanske mest mogen samhällskritik och ett rutinerat kompband, som förmodligen spelar skjortan av de flesta. Äkta är bara förnamnet!

Precis som förra gången säger jag att gamle kompisen Nisse (också från Hemmanet) skulle ha älskat det här om han bara hade fått vara med ett tag till.

Till sist inbillar jag mig att Jan Boholm & Alla Dessa År nog låter ännu bättre och roligare på en scen. Musik som verkligen behövs i dessa dystra tider! I alla fall friskar sådana här toner och texter upp medvetandet 100 procent. I alla fall får man hoppas det.

Bra Jan. Igen. Sundsvallsborna och -scenen får sträcka på sig och vara glada att de har dig inom räckhåll.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: