Dina och Nina – två färska pärlor

DAGENS TIPS:

Två nya skivor på samma bolag – men rätt olika ändå. Nina Åkerblom Nielsen, som bor i Jönköping, håller till i det svenska ”folkmusiklandslaget” och har en röst som omedelbart får mig att tänka på Sundsvallsbon Helen Sjöholm. Det är utlämnande texter och vackra toner på gränsen till visa. Musiken får mig också att tänka på Orsa Spelemän och Kalle Moraeus – och inte minst Benny Anderssons utflykter i genren. Låtar som ”Tusenmilafärd” och ”Septembersång” är dessutom rysligt bra, inklusive alla medmusikanterna.

”Tid”, hennes andra skiva efter flera år i olika barockensembler, är en mycket genomarbetad skiva från en skolad sångerska och pianist, som här sätter färg på livets alla skeenden. Hon gör det dessutom med bravur och inger även hopp, trots att skivans tillkomst samtidigt varit omgärdad av sorgearbete.

Dina Grundberg kommer från Uddevalla och bjuder på jazziga vistoner – och låter som en pigg variant av Lisa Ekdahl. På ”Jag ljuger mest om allt”, artistens debut, inkluderas åtta, relativt långa låtar. Bäst är de fyndiga texterna, som handlar om allt från att livet är orättvist till Åkes tandvärk. Musikaliskt svänger det en hel del med saxofon, kontrabas och trumpet i fokus – och därför känns lugna stycket ”Finns det något mer”, som en värdig avslutning på en ny bekantskap.

Unga Dina Grundberg kommer vi garanterat att få höra mycket mer av i framtiden. Debuten kan sammanfattas som mycket lovande och ger mersmak – och som sagt: texterna sticker verkligen ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: