”Unarmed” – Karin Boye i dagens ljus

DAGENS MUSIKTIPS:

Karin Boye var en välkänd svensk poet och författare, som gick bort 1941. Här har duon Camilla Åström & Petra Haraldsson gjort musik av hennes texter, för andra gången ska tilläggas, eftersom musiken först gavs ut på svenska 2019, då under titeln ”Vapenlös” och dessutom på poetens 120-årsdag.

Nu handlar det om ”Unarmed: Songs from the poetry of Karin Boye” och musiken är både stämningsfull och bra – och med lätta jazzrytmer saknas varken harmoni eller fina låtar. Mig träffar ”Song in springtime” , ”Small things” och ”Many voices” omedelbart. Det är musik till fint komp – lite dragspel, piano och en klarinett här och där – och en del toner påminner även om Edith Piaffs bättre stunder. Men framför allt är det rösterna som träffar direkt i magtrakten. Vackert är bara förnamnet.

Sammanlagt 13 låtar med engelska texter av Linda Schenk, som den musikaliska duon Camilla Åström & Petra Haraldsson förvaltar med den äran – och dessutom en stämningsfull platta med texter, som är lika aktuell i dag, som när de skrevs för en massa år sedan av en poet, som även känns purfärsk 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: